Projekt neve:

Pulai Lovaspark turisztikai vonzerejének növelése

Kedvezményezett neve és elérhetősége:

Pulai Quontroll Kft. 8000 Székesfehérvár, Palotai út 25. III. 4/1

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség
Közhasznú Nonprofit Kft., 8000 Székesfehérvár, Rákóczi utca 25.

Projekt leírás:

A Pulai Lovaspark. 2008. május 08-án nyitotta meg kapuit a lovas tömeg-, szabadidő-, túra-, és versenysport kiszolgálására és fejlesztésére, hazai és nemzetközi versenyek rendezésére. A vállalkozás jelenleg a következő szolgáltatásokat végzi: hobby és versenylovak bértartása, lovak kiképzése, lovasok oktatása, túra és tereplovaglás, díjlovas versenyek rendezése.
A Lovaspark szolgáltatási körét jelen pályázat keretében az alábbi tevékenységekkel kívánja kiegészíteni: Nyári lovas turisták elhelyezése lovaikkal együtt; Gyermekek lovagoltatása télen; Szülök lovaglása közben a gyermek hasznos időtöltésének megteremtése; Mozgássérültek, fogyatékosok lovagoltatásának megteremtése; Nemzetközi szintű versenyek rendezése; Táboroztatási lehetőség (gyermekeknek is); Oktatási és továbbképzési lehetőség (elmélet + gyakorlat). Reményeink szerint a Pulai Quontroll telephelyén működtetett Pulai Lovasparkból sikerül egy olyan, minden igényt kielégítő attrakciót kialakítani, ami hozzájárul a lovas turizmus növekedéséhez, a Balatoni Üdülőkörzet turisztikai vonzerejének növekedéséhez, hiszen hasonló szolgáltatást nyújtó vállalkozás nincs a környéken.

A Pulai Lovaspark ötlete már 2001-ben téma volt, amikor is megszületett a balatonfőkajári 0154/10 helyrajzi számú ingatlanra kiadott építési engedély. A tárgyi telek Balatonfőkajár külterületén, a magaspart tetején áll, kissé délre lejtve. A beruházó a terület rendkívül jó fekvésének kihasználása okán, igényes lovas klubbot kívánt kialakítani a lovagláshoz szükséges összes modern és hagyományos eszközökkel és kiegészítőkkel együtt.

TELEPÍTÉS:

A Tervezett terület beépíthetőség szempontjából szabadon álló telepítéssel a maximális homlokzat magasságok, mint oldalkertek és 5,0 m-es előkerttel építhető be.
A tervezett beépítés számolva az út esetleges szélesítésével, kissé hátrébb húzva helyezte el a főépületet, melyben helyet kapott egy fedeles lovarda és két 16-16 ló elhelyezését biztosító istálló alkotja az "U" alakú udvart.
A tervezett beépítés a viszonylag hosszú és keskeny telken az épületek és lovas pályák tengelyes felsorakozást alkotnak. A területen a főépület mellett három melléképület valamint egy trágyatároló és jártató gép kerül megépítésre a hozzátartozó kifutókkal és karámokkal, legelőkkel és díjlovagló pályákkal, melyet lovas szakember bevonásával helyeztünk el a területen.
A főépület lovarda és istálló része is alkalmas lehet egy későbbi ütemben történő bővítésre. A telken belüli utak 3,0 m széles zúzalék szórt felületű, külső vízelvezetésű utak.

AZ ÚJ ÉPÜLET FUNKCIONÁLIS ISMERTETÉSE

A főépületben kapott helyet az alapvetően meghatározó tömegű 20x 40 m-es fedeles lovarda, melyhez északról kétszintes kiszolgáló épület kapcsolódik szervesen. Ennek bejárata funkcionális térkapcsolatok miatt az észak-keleti sarokra tolódott el, és közvetlen a parkolóból nyílik.
A lovarda északi oldalán került kialakításra a fej épület a kiszolgáló közösségi terekkel, a szállás pihenő szobákkal és az oktatóteremmel.
Az épület földszintjén található a társalgó a büfé, öltözők és szociális helyiségek. Itt került elhelyezésre a kötelezően előírt akadálymentesített számítógépes pult internet elérhetőséggel, a gyermekjátszó és a pelenkázó is. Az emeleten kapott helyet az oktatóterem, a szálláshelyek, a közös konyha és étkező, egy társalgó és a két iroda helyiség.
A területen kialakításra került még egy biciklitároló és egy gyermekjátszótér is a meglévő területhez funkcionálisan igazítva.

HOMLOKZAT ÉS TÖMEGFORMÁLÁS

Az épületek alaphangulatát a tájba illó hagyományokat tisztelő és arra fogékony tömeg és homlokzati megjelenés jellemzi.
Anyaghasználatukban a modernebb technológiákat kívántuk ötvözni a régmúlt anyagait kiváltva, de a hangulatukat megőrizve. A balatoni népi építészet elemeinek felsorakoztatása mellett az épület igyekszik újat is hozni. A homlokzaton megjelenő összes faszerkezet fenyő színre lesz pácolva. Falszerkezetek, az oldalfalak és mennyezetek simított nemesvakolatot kapnak. A tetőfedés fémlemez burkolatot kap.

ANYAGOK ÉS SZERKEZETEK

Az épület hagyományos építési technológiával, hagyományos építőanyagok és épület szerkezetek felhasználásával épül. Az épületek földszint+tetőtér beépítésűek egy vagy kétszintesek, térdfal kialakításával magas tetősek, fa szerkezetű fedélszékkel. Minden épület falazott szerkezetű, tömör nagyméretű vagy km téglából, fűtött épületrészek hőszigetelt falazóblokkból. Rétegrendeket lásd metszet rajzokon.
Az épületek falazott szerkezetűek és magas tetős kialakításúak. Fedélszerkezetük hagyományos ácsszerkezet.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

KDRFÜ Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.