Balatonvilágos: A Balaton délkeleti partján mintegy 5 km hosszúságban húzódó település. Határában végződik az M7-es autópálya, a parton az üdülőtelep nyaralói, a dombon a község házai sorakoznak.

A fiatal település két üdülőtelep, Aliga és Világos egyesüléséből keletkezett. A sekély víz, homokos meder, csendes környezet kiváló kikapcsolódást nyújt kisgyermekes üdülni vágyók részére.

A község története igazából 1961-től számítható, hiszen addig Balatonfőkajárhoz tartozott, akkor lett önálló község. Elnevezése is jellegzetes: Aliga egy valószínűleg létező csárdáról kapta a nevét, Világos pedig az itteni föld világos színéről. Balatonvilágos, Világos major néven először az 1857 évi kataszteri felmérésben szerepelt. 1961-től fejlődésnek indult a község, több mint 400 család él itt, de nyáron több ezer a nyaralók száma. A Club Aliga szálloda centrum a Balaton part egyik kiemelkedő turisztikai szolgáltató centruma. A Balaton medre itt homokos, vízmélysége sekély, több száz méteren biztonságosan élvezhetik a vizet az úszni nem tudók is. A kellemes, családi üdüléshez a nyugodt, tiszta környezet biztosított.

Nevezetességei:

  • A 2000-ben felállított Szent Korona emlékmű (alkotója Mihály Gábor)
  • Mészöly Géza emlékszobor.
  • Legszebb látnivalója az ún. Panoráma-kilátóról nyílik, ahol Mészöly Géza és Csók István festőművészek merítettek ihletet a balatoni képeikhez.